miercuri, 6 februarie 2013

"Mitologii subiective", Valentin TĂNASE la Galeria Simeza



"Spectacolul"

În peisajul pictural contemporan, adesea numai informațional și lipsit de farmecul ludicului estetico-ideatic, Valentin TĂNASE, se decupează ca fiind un caracter aparte, un surrealist fixat în matricea unei exprimări descriptive.

Pictura sa oferă, într-un concept mai degrabă bachian decât mozartian, sub semnul discreției cromatice însă, o lume multidimensională, în perpetuu spasm metamorfozic.
Planuri ideatice se dezvăluie unele din spatele altora creând o lume cvasionirică, încărcată de simboluri, spectaculară.

 

Seria "Alfa și Omega"
Conștient și subconștient, într-un joc hiperbolic, alcătuiesc o lume tumultuoasă, cu personaje puternic conturate, ce poartă amprenta unei abordări grafice îndelungate.

Din diverse domenii precum istoria, filozofia, arhitectură sau alte domenii științifice, autorul, un analist integrator, împrumută instrumente și simboluri pentru elaborarea unor teme complexe, pluriculturale, într-un concept original și inedit.

Dar în toate expunerile se poate observa respectul profund pentru creație, fie ea de sorginte naturală sau umană, a cărei frumusețe este căutată și evidențiată conform principiilor renascentiste.