luni, 30 iulie 2012

Marc Chagall, Art Nassau County Museum of Art - New York




Începând cu 21 iulie şi până pe 4 noiembrie a.c., Art Nassau County Museum of Art, aflat la 25 mile de New York în Roslyn Harbor, Long Island, expune un tezaur al lucrărilor lui Marc Chagall (1887-1985).
„Regele David” (1950-51), 194 X 133 cm



Fostul director al muzeului, Constance Schwartz organizează aici cea mai mare expoziţie a lui Chagall ce a existat vreodată, incluzând lucrări ce pot fi văzute în Long Island pentru prima oară.
Expoziţia cuprinde lucrări importante ale autorului şi 60 de lucrări dintre cele 105 ale seriei „Poveşti biblice”- începută încă din 1931.

Privind fascinaţia sa vis à vis de Biblie şi menirea aceastei serii emblematice, Chagall a scris: „ Biblia este viaţa, un ecou al naturii, acesta este secretul pe care doresc să-l transmit”.

Biograful lui Chagall, Franz Meyer, apreciază că legăturile acestuia cu valorile bibilice sunt foarte adânci, datează din copilărie, iar lumea închipuită de autor include parte din patrimoniul ruso-evreiesc moştenit şi parte din lumea mai largă în care a trăit şi lucrat mai apoi.

Lucrările selectate demonstrează cum autorul, în timpul lungii şi distinsei sale cariere a incorporat faţete ale moştenirii sale timpurii ruso-evreieşti în opera sa multifaţetată. Picturile devoalează o lume fantastică, în care cerul şi pământul se contopesc, unde apar aproape mereu cupluri de îndrăgostiţi. Este o lume în care se amestecă oameni şi animale: capre, vaci, măgari, cai, păsări zburând cu sus-ul în jos, sau lateral ce eludează legile gravitaţonale. Mirabile poveşti autobiografice, aflate sub semnul fanteziei şi melancoliei, strălucit colorate manual prezintă adesea case şi străzi din Vitebsk-ul său natal.

Un talent artistic manifestat de timpuriu, Chagall urmează studii de artă cu Leon Bakst în Sankt Petersburg. Plecat la Paris (1910 – 1914), crează picturi inspirate din folclorul rus şi din viaţa satului. Înainte de primul război mondial se reîntoarce în Rusia, unde lucrează în postul de comisar pentru Arte Plastice din Vitebsk. Aici crează cele mai faimoase şi importante lucrări în binecunoscutele culori puternice, luminoase, reprezentând stări supranaturale, nostalgice şi încărcate de semnificaţii religioase. În 1922 se întoarce în Franţa ce-i devine o a doua patrie, pe care o părăseşte temporar în timpul ocupaţiei naziste, pentru New York.

Fie la Paris, Berlin sau Rusia, Chagall menţine permanent contactul cu avangarda artistică, înscriindu-se în acest val cu o puternică individualitate. În timpul vieţii îi cunoaşte şi stabileşte prietenii cu creatori precum Sautine, Apollinaire, Braque, Modigliani. Dintre toţi, Apollinaire este cel care se declară cel mai fascinat de poezia artei lui Chagall.

Misticul şi fantasticul lui Chagall se întrepătrund în armonii fluide, muzicale şi poetice în acelaşi timp, cu un fast coloristic de neegalat.