marți, 3 mai 2011

„Rusia de Nord”, Pierre Tchakhotine şi Nadia Lavrova, 29 aprilie – 15 mai a.c., Mondovi, Italia

 


Prin expoziţia comună din frumosul „Antico Palazzo” din Mondovi, cei doi pictori, fiecare prin modul propriu de exprimare în tehnica pastelului sec, aduc prinos de frumuseţe în zile de sărbătoare a spiritualităţii creştine.

Pierre Tchakhotine, pictorul cu inima în două locuri, Italia şi Rusia, îşi trăieşte intens apartenenţa spirituală la locurile natale. Splendoarea şi grandoarea spaţiilor largi, cu lacuri, ape curgătoare, păduri şi stepe expuse soarelui Rusiei natale s-au impregnat pentru totdeauna pe retina artistului de mai tărziu.

La chemarea acestor locuri răspunde Pierre Tchakhotine în fiecare an, prin călătoriile sale itinerante şi pastelurile realizate în „plein-air”, fie iarnă, fie vară, pe vânt, ploaie, ninsoare, fiind mereu în căutarea clipei spectaculare.

Bucuria regăsirii Kareliei şi regiunii Arhanghelsk, în ultimii doi ani, nu a fost tulburată de vicisitudinile vremii sau precaritatea financiară a momentului, rezultând peste 70 de lucrări care fac acum obiectul expoziţiei din Mondovi.

Există în pastelurile sale înglobată toată sârguinţa, dăruirea completă, zi de zi, artei sale. Starea sa de creaţie reprezentând pentru el „viaţă, bucurie, exaltare şi dorinţa de a cânta în timp ce peisajul ia formă pe pânză”.


 Spre deosebire de Pierre, partenerul său de viaţă, Nadia Lavrova, abordează şi alte teme , expunând alături de peisaje, flori, personaje stilizate, imagini sacre, lucrate cu delicateţe şi inspiraţie.


Prezenta expoziţie dedicată „Anului culturii ruse în Italia şi al culturii italiene în Rusia”, deschisă de Domnul Evgeny Boykov, Consulul General al Federaţiei Ruse în Genova, se încadrează într-un ciclu de enenimente cu desfăşurare în Italia şi Rusia în această perioadă. 

Printre acestea se numără, cu desfăşurare la sediul Associazione Culturale "Time Sundial", din Mondovi, între 30 aprilie şi 14 mai a.c., şi expoziţia personală a Nadiei Lavrova, dedicată exclusiv icoanei lucrate strict în tradiţia rusă ortodoxă din secolul al XV-lea. 

Peste 20 de lucrări pe lemn, fie crucifixuri, fie icoane, luminează pereţii sălii de expunere în această perioadă a sfintei sărbători de Paşte, sărbătorită simultan în acest an de către ortodocşi şi catolici.