miercuri, 1 decembrie 2010

"Criza în oglindă", Puiu Găzdaru, la Clubul Caricaturiştilor "Sorin Postolache", Bucureşti


Se spune că Puiu Găzdaru este unul dintre "câinii de pază ai democraţiei", nume sub care a fost onorat cu premiul I de către Clubul Român de Presă, în anul 2006. Caricatura sa, ultractuală prin tematică, linie grafică, mesaj şi tehnică de lucru, amprentează presa scrisă de ani buni. A publicat  la "Jurnalul Naţional", "Curierul de Vâlcea", "Urzica", Moftul Roman". Plai cu Boi", "Jurnalul de Dâmboviţa", iar în prezent lucrează la "Gardianul".

De altfel, este unul dintre puţinii caricaturişti care au reuşit să se menţină în schema de plată a publicaţiilor de presă - în număr micşorat substanţial de ceva vreme, pe motiv de ... criză.
Imagine de la vernisaj
De oricare tip ar fi ea, criză socială sau politică, Găzdaru o surprinde în ipostaze inedite, cu umor şi luciditate, cu o vervă şi determinare deosebite. Mesajul său este clar, bine direcţionat.
Indiferent de apetenţa spre politic sau nu, nu poţi să nu-i admiri curajul şi entuziasmul cu care-şi susţine mesajul.

Personajele sale, uşor recognoscibile ca fizionomie şi atitudine, se mişcă lejer în structuri grafice compuse după şablonul celor mai recente evenimente.

Caracteristic personalităţii sale umane, are un fin simţ al "evenimentului", petrecut, în derulare sau pregătire, ceea ce-l face un bun profesionist al presei, un jucător de cursă lungă, indiferent de condiţiile socio-politice existente la un moment dat.


Expoziţia de la "Cuptorul cu lemne", ne invită să ne vedem imaginiea reflectată în oglinda caricaturii, a ceea ce suntem sau acceptăm să fim, căci "dacă nu ar fi, nu s-ar povesti".