duminică, 20 iunie 2010

AVEM, dar cum păstrăm şi cum valorificăm ?


În peştera Coliboaia din Munţii Bihor, de curând (3 - 4 luni în urmă), au fost descoperite cele mai vechi picturi rupestre din zona central europeană, având o vechime între 23.000 ani şi 35. 000 ani, fapt certificat de Federaţia Română de Speologie - studiul ştiinţific al peşterilor - şi de Jean Clottes - expert în artă preistorică, ce lucrează cu UNESCO.

În perioada următoare se vor efectua şi testele cu izotopi de carbon pentru datarea mai exactă a perioadei când au fost făcute desenele.

De culoare neagră, acestea reprezintă animale, inclusiv un bivol, un cal, capete de urs şi chiar rinoceri ( ! ). (n.a.: din păcate nu deţinem fotografii cu imagini ale desenelor)

Specialistul Clottes precizează că este vorba de o descoperire „majoră "şi" autenticitatea acesteia este sigură ".

Deci avem de-a face cu un eveniment de importanţă naţională şi internaţională. Depinde de autorităţile româneşti cum vor gestiona şi valorifica această descoperire.

Spre comparaţie şi ca exemplu de recunoaştere a unor valori şi mod de gestionare a acestora (cu bune şi cu rele), privim spre Spania.

Peştera Altamira din nordul Cantabriei este renumită pentru cei 21 de bizoni pictaţi în roşu şi negru. Supranumită şi „Capela Sixtină a Artei Paleolitice” a fost declarată patrimoniu mondial UNESCO, încă din anul 1985.


Pictirile sunt estimate a fi vechi de numai 14.000 – 20.000 ani.

Descoperit în 1868, complexul peşterii a devenit un magnet turistic, iar din 1970 a fost vizitat zilnic de 3.000 persoane. Însă picturile s-au deteriorat în timp datorită schimbărilor de temperatură, umezeală şi lumină cauzate de vizitatori, astfel încât, între 1982 şi 2002, peştera a fost închisă publicului.

Totuşi, o replică a peşterii a fost construită într-un muzeu, în anul 2001.

În ciuda recomandărilor specialiştilor, având în vedere valoarea turistică a peşterii, aceasta urmează să se redeschidă anul viitor, conform spuselor preşedintelui regiunii Cantabria, Miguel Angel Revilla. Acesta a precizat că s-a aflat în situaţia delicată de a refuza permisiunea de vizitare a peşterii preşedintelui francez Jacques Chirac şi preşedintelui Mexicului, Felipe Calderon.

O comisie a fost numită pentru a stabili noi reguli privind numărul de oameni ce pot vizita peştera în fiecare zi.